2021-07-15

Bevattning och gödselvattning

 


I fjol så fixade jag gödselvattningen provisoriskt genom att ställa en IBCtank på sj-pallar på uteplatsen, för att få självfall. Nu har jag uppgraderat bevattningen, det har blivit en, något högre plattform, med en tank för vanligt vatten och en annan för gödselvatten.

Jag skulle kunna vattna direkt från kranen med det vanliga vattnet, men eftersom jag lönearbetar nästan full tid, så behöver det kunna automatiseras, och då vill jag inte komma hem och upptäcka att någon av alla kopplingar (gardena-typ) har lossnat under dagen och pumpen har stått och pumpat ut vatten på gårdsplanen i kanske 7 timmar (Vilket jag har upplevt). 

Således har jag satt en flottör (av den sort som man kan sätta på ett badkar när man vattnar t ex nötkreatur) på vattentanken på den ledning som leder från vattenkranen till tanken. Den ledningen är den enda som är trycksatt och där finns enbart mässingskopplingar och slangklämmor. Alla övriga ledningar drivs med självfall och då håller kopplingarna.


Ut från tankarna löper en stamledning längs stenmuren, väl dold av lind-avenbokhäcken. Första förgreningen är varmbänken...


Där ligger en vanlig trädgårdsslang som jag borrat 2 mm hål i, i lämpliga intervaller. Tittar du noga på bilden så syns det en liten fontän mellan sallatsplantorna...


Nästa förgrening går till sallatsbaren...


Till drivbänken (där överblivna högväxande tomatplantor fått bli frodiga busktomater i murarbaljor) sköter jag påfyllningen manuellt med en kulokoppling....


...där har jag nämligen en bevattningsmatta som sköter vattenförsörjningen. Därefter går en förgrening till de vattenkrävande växterna i växthuset och tomatbänken.


Tidigare är det i princip bara bänkarna som jag bevattnat, eftersom min lerjord i a f har den fördelen att den är vattenhållande. men jag insåg i fjol att framförallt kål-, blad- och gurkväxter behöver massor av vatten och även gödselvattning. Så därför ligger det bevattning även där. Dessutom så gjorde mitt försenade vårbruk i kombination med vår torra juni (totalt 9 mm) behovet av bevattning stort i år.



Nu duger det ju inte med de bara slangar som synts på de tidigare bilderna, när jag ska gödselvattna, då får det inte finnas några fontäner som sprutar på plantorna. Därför täcker jag slangen med gräsklipp. Här syns de prunkande gurkväxterna som de såg ut för ett par veckor sedan, nu håller de sin vana trogen på att växa över alla bredder. 


Vid varje förgrening på slangen (utom ner till skiftet på åkern där vattenbehovet är litet och därför kan skötas manuellt med en vanlig timer typ äggklocka) finns det en pepparkaksburk...


.. i den döljer sig en timer, just denna är den enklaste, bästa och billigaste (enligt min mening), Conrads egen som tyvärr inte säljs längre. Det finns också en förgrening med kranar samt möjlighet att koppla förbi timern, i den vill jag nämligen inte låta gödselvattnet passera. Gödslandet sköts i stället halvmanuellt med en vanlig "ägg-timer (syns på första bilden) och öppning av stängning av kranarna i förgreningarna.

Just vad det gäller gödselvattningen har jag för övrigt ett problem, det handlar om s k "guldvatten" dvs mitt under året samlade urin blandat med 9 delar vatten. Tyvärr så fäller det ut salpetersalter i botten av tanken, vilket ställer till problem vid vattningen. Finns det någon mer som upplevt detta? och går det att lösa med hjälp av en omrörare? Ska ta ett snack med växthusodlande vänner och se om de kan hjälpa mig med problemet.

Nu ska nästa problem åtgärdas, för en gångs skull hoppas jag att lösningen ska få vänta på problemet i st f tvärt om, jag ska nämligen bygga en provisorisk "torkria" till min spannmålsskörd. Mer om detta senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar