2012-07-17

Elfritt kylskåp!

Tänkte dela med mig av den som det förefaller mig geniala idén om ett elfritt kylskåp som Tobias tipsade mig om. Har gjort en skiss av det här ovan.

Skorstenen som leder ut ur huset är "motorn" i systemet, tack vare värmeskillnaden mellan insugningingsröret och skorstenen stiger luften i kylskåpet uppåt och suger in den luft som kylts genom markröret i kylskåpet. Tror att det fungerar utmärkt och att det kommer att hålla mellan 4 och 8 grader året runt helt utan energitillförsel. I insugningsrörets mynning placeras ett nät för att skydda mot insekter och gnagare, likaså i skorstensmynningen. Naturligtvis ska skåpet vara väl isolerat. Dessutom tror jag att det är bra att ha ett spjäll som stänger för skorstenen då man öppnar dörren annars riskerar man att skorstenen suger ut varmluft inifrån rummet genom kylskåpet, samtidigt som man drar in kyld luft i rummet.

Med denna lösningen så slipper man gå ut i jordkällaren bara för att hämta småsaker som lite mjölk eller liknande, de kan hysas i inomhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar