2018-01-25

Fackverk


Nu har jag gjort en dörr till min källartrapp, själv ganska nöjd måste jag säga.



På baksidan av dörren finns det, som sig bör, ett bakvänt "Z". Men varför göra ett bakvänt Z? Hade det inte varit mera "ordningsamt" och "riktigt" att göra ett rättvänt Z? Men frågar man sig det så har man inte förstått zätats funktion, det är nämligen inte bara en dekorativ detalj, utan det har en viktig funktion.

Något som jag förstått att många inte vet. Ganska ofta om man rör sig bland gårdar och hus så får man se "felvända zätan", de kan mycket väl vara rättvända ur skrivsynpunkt men ändå fel ur funktionssynpunkt. Det beror nämligen på om dörren/grinden är vänster eller högerhängd. Därför denna lilla kurs om fackverk.




 På bilden ser du en grind med gångjärnen till vänster. Så här skulle man kunna bygga grinden, men då uppstår det problem. Det finns nämligen inget som bär upp den kraft (tyngd) som markeras med den röda pilen. Därför kommer grinden troligen ganska snart att bli sned och vind.



Därför gör man ett zäta på baksidan för att bära upp tyngden, men det gäller att snedsträvan hamnar rätt och inte som på bilden ovan. På bilden ovan ser du ett felvänt zäta och pilarna visar vad som händer med kraften. Det finns fortfarande inget som bär upp tyngden längst bort från gångjärnet, det enda som möljigen hänt är att det uppkommit en dragkraft på det övre gångjärnet. Hade Eiffeltornet (som är byggt med fackverk) byggts så här hade det rasat för länge sedan.

Gör om, gör rätt!




Bilden ovan visar hur det ska se ut, den nedåtriktade kraften längst ut på grinden tas upp av snedsträvan och förs över till det nedre gångjärnet, och grinden kommer att hålla i många år. I det här fallet blev det dessutom ett rättvänt zäta, men om det ska vara det beror enbart på vilken sida gångjärnen sitter, det viktiga är att snedsträvan tar upp tyngden längst ut.

Lycka till!

4 kommentarer:

  1. Tack! Vad intressant! Bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Ska det bli stabilt i längden så ska du även fälla in hörnen på snedsträvan i reglarna. Annars så blir hålen runt skruvarna större med tiden och dörren säckar till slut ändå. Speciellt på en grind går det fort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Sidde, när du säger det så förstår jag att det måste vara så, men tror aldrig jag sett det. Varje dag lär man sig något nytt! =)

      Radera