2012-08-15

En ny värld

Detta inlägget innehåller länkar till en mängd andra texter, läs gärna om du har lust.

Jag har förstått att det inte finns någon brist egentligen (Jord, Arbete och Kapital I & II) det som skapar bristen är ägandet och två av ägandets viktigaste verktyg är pengar och ränta (Pengar finns inte på riktigt).

Hur tar vi då oss ur detta ekorrhjulet? hur förändrar vi världen, skrotar ett destruktivt system och ersätter det med ett skapande?

Vi skulle kunna skrota ägandet och pengarna rakt av idag, men det skulle det knappast gå att få en politisk majoritet för. Politikereliten är alltför indoktrinerade av bristtänket, liksom majoriteten av väljarna.

En möjlig väg skulle kanske vara en stegvis förändring på politisk väg, att möta makteliten och väljarna på en punkt nära där de befinner sig. Man skulle kunna höja grundavdraget på ett sätt så att ingen med inkomst skulle behöva betala skatt för den första delen av inkomsten, den delen som går åt till att förse oss med mat, kläder, bostad etc. Den inkomst som överskjuter denna summa skulle beskattas procentuellt lika för alla och oavsett hur mycket det handlar om. Nästa steg skulle vara att införa en medborgarlön, lika för alla. Samtidigt skulle en maximilön införas (Vem behöver egentligen mer pengar än 100 000 kr i månaden?) förmodligen skulle detta få ske stegvis under en ganska lång tid Problemet är att det skulle kunna ta mycket lång tid att få en politisk majoritet för detta. Både du och jag skulle antagligen hinna bli både fattigpensionärer och avlida innan vi nått dit.

Då återstår bara en lösning, och det är att ta saken i egna händer, vilket är vad jag just nu håller på med.

Tänk dig att jag köper min tomt, ordnar mitt enkla boende, kanske odlar en del av min mat osv. Detta till en månadskostnad av ca 2000 kr + byggnadsmateriel under 10 år (därefter är tomten betald). Så fort bostaden står färdig så bjuder jag in 2 till att dela mitt boende (fast med enskilda bostäder). Då är vi 3 stycken, även dessa två betalar 2000 kr i månaden (denna summan kan göras lägre för oss alla, ner till under 700 kr men då finns det inga sparade medel för drift, underhåll och nyanskaffning), på så sätt får vi pengar till fortsatta byggen och ytterligare markinköp.

Nu är vi plötsligt en liten ganska självförsörjande by med mark där vi kan odla vår mat om vi har lust, och samtliga i byn har lika stor rätt till våra gemensamma resurser. vi skulle kunna skapa det samhället som internt saknar enskilt ägande och pengar. Alla grödor går gratis till allas våra hushåll oavsett vem som odlat dem. Nu har vi råd och plats att bjuda in fler i byn, kanske till en lägre kostnad för oss alla. Vi kommer nu att ha ett rikare utbud av mat och andra resurser.

Vill det sig väl  så kommer vi att inspirera andra att skapa samma projekt fast på sitt sätt. Nu har vi blivit en grupp byar som sinsemellan inte använder enskillt ägande eller pengar. Ju fler vi blir desto fler ser att det fungerar och inspireras att skapa sitt egna enkla liv.

Ok! fortfarande använder vi lite pengar för att köpa oss fria från penningvärlden, men internt skulle det kunna vara ett penningfritt litet samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar