2017-02-07

Fjolårets "semester"


Det fanns två projekt som var "akuta" då jag flytade in. Det ena var en fuktskadad vägg. Skadan behövde undersökas, orsaken lokaliseras och åtgärdas, och sedan fixa ny fasad. Detta var min huvudsakliga semesterplan i sommras.


Redan i början på sommaren började jag riva den gamla fasaden


Väggens isolering visade sig vara "sådär" och i sig en av orsakerna till problemet. Huset byggdes 1939, med väggar av stående spontat tvåtumsvirke. På detta fanns ett vindskyddspapp, en luftspallt och ytterpanel. Jag anar att det gått åt lite ved under de kalla krigsvintrarna i husets "barndom", vindskyddspappen var i princip den enda isoleringen.

Sedan hade någon av de senare ägarna låtit spruta in ett vitt isoleringsskum i luftspallten, därmed hindrade man eventuell fukt i ytterpanelen från att torka upp. Någon hade dessutom målat utsidan med plastfärg, för att ytterligare stänga in fukten(?)

Den gamla isoleringen var hade krymt och var full av sprickor där värme kunde passera ut. Det fanns dessutom fickor över fönster och dörrar där isoleringen inte kommit in.


Halva väggen avklädd, för att komma vidare behöver taket över trappen rivas.


Det var ju som bekant väldigt torrt väder hela sommaren, perfekt för att stå på gårdsplanen och måla den nya ytterpanelen med "Roslagsmahogny". Visst blir det vackert!


Nu har semestern börjat, allytterpanel är riven och "isoleringen" bortstädad.


Mellan arbetspassen täcktes väggen med pressening för att skydda mot de eventuella regnskurar som trots allt kom då och då.


Nu är väggen ren och återuppbygnaden kan börja.


Väggen reglad klart för 140mm isolering.


... och isolerad med mineralisolering av återvunnet material. Tror att detta gör att jobbet betalar sig ganska snabbt.


...Nytt vindskyddspapp på det...


... Nya reglar för luftspalten bakom ytterpanelen...


...Ytterpanelen på plats med lockbrädor och foder runt fönster och dörr.


... Nytt tak över trappen på g.


Klart! ...med ny takavvattning.


I uthuset fann jag fina brädor  till trappens sidor...


...och det blev även en ljugarbänk.

Själva fuktproblemet handlade om ytvatten som av flera skäl rann in i grunden och sedan inte kunde komma därifrån. Tomten är stenbunden med stora stenar som sticker upp här och där. Någon hade lagt på grus för att jämna ut gårdsplanen och därmed nådde marken i princip upp till ytterpanelen, med en lutning in mot väggen. Till på köpet fanns det en gammal läckande hängränna som lät vattnet rinna ner intill, och in i, väggen. Med den saknade luftspallten och plastfärgen kunde panelen inget annat än ruttna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar