2012-07-01

Man måste börja någonstans

Oavsett vilket liv jag väljer att leva så kommer jag att behöva ett visst mått ström, kanske till att driva en luftvärmepump, vattenpump, datorn, ladda mobilen etc.

Hur jag ska lösa det är något som jag kan börja utforska redan idag.

Sagt och gjort, jag beställde en 140 W solpanel med den nödvändiga kringutrustningen och i måndags kom den. efter ett par dagars monterande tog jag den i drift. Jag kopplade genast min dator med kringutrustning till den, vilket visade sig vara mer än den klarade av, på knappt två dagar hade jag kört batterierna i botten.

Ingen fara med det, utrustningen ser till att batterierna inte sjunker till en för batterierna skadlig nivå.

Nu väntar jag på att solen åter ska ladda batterierna fullt, sen kommer jag att koppla på en liten förbrukare i taget, och se vad den klarar.

Jag har lärt mig att jag måste tänka AmpereTimmar, batteriernas kapacitet är 190 Amperetimmar, hittills har solen gett 119 Amperetimmar, då regulatorerna slog ifrån var batterierna nere på 20% vilket jag antar betyder att de hade 38 AmpereTimmar ström kvar, jag har alltså sugit ur dem ganska rejält, 152 AmpereTimmar fattades. Har jag tur med vädret så är batterierna åter fulladdade om ett par dagar.

Jag inser också att solenergi aldrig kan vara något annat än ett komplement, till annan energi, verkningsgraden är för dålig. Men synd vore det att inte ta hand om lite av solens strålar... just because I can.

Överhuvud taget är det mångfaceterade lösningar som gäller... tänker jag. Ett litet vindkraftverk som ger ca 40 kWh i månaden i medeltal, vill jag ha, ett antal solpaneler (oklart hur många), vinden blåser ju inte alltid. Faktum är att nu har jag kringutrustning som klarar uppemot 6 gånger så många solpaneler, så för en ganska billig peng kan jag dubbla kapaciteten.

Värme kommer jag att behöva, den är det inte effektivt att producera med el, utan där är det vatten-solfångare, luftvärmepumpar och inte minst biobränsle som gäller. Biobränslet behövs också till matlagning som inte heller är effektivt att sköta med el.

Den billigaste energin är dock alltid den sparade energin. Det drar ganska mycket ström att omvandla likströmmen till 230V växelström, och sedan är det många apparater som t ex datorer som lägger energi på att transformera elen åter till 12 V. 12-volts-lösningar är för övrigt att föredra så långt det är möjligt. Det finns en mängd sådana lösningar som är anpassade för båt och husbil men som funkar lika väl i ett hem med 12V-system.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar