2012-07-13

Självtillit

"Vi kan antingen göra saker själva eller låta andra göra dem åt oss. Det är dessa två system som ger oss vår försörjning. Vi skulle kunna kalla dem det 'Självförlitande systemet' och 'Organisations-systemet'. Det förstnämnda verkar ge självständiga män och kvinnor; det sistnämnda organiserade män och kvinnor. Alla existerande samhällen fungerar genom en blandning av dessa system, det är bara proportionerna som varierar.

Under de senaste hundra åren har det skett en enorm och historiskt sett unik omsvängning: från självförlitande mot organisation. Det har resulterat i att människor har blivit mer osjälvständiga än någonsin tidigare. De kan hävda att de har mycket högre utbildning än någon generation före dem, men faktum kvarstår att de knappast kan göra någonting på egen hand. De är ytterst beroende av enormt komplicerade organisationer, av fantastiska maskiner, av allt större penninginkomster. Vad händer om alltihopa stannar eller bryter samman? Vad händer vid strejk eller arbetslöshet? Kan staten tillgodose alla behov? (Och vill den?) I en del fall ja, i andra fall nej. Många människor faller igenom maskorna i säkerhetsnätet och vad händer sedan? De lider, de blir håglösa, till och med förtvivlade. Varför kan de inte hjälpa sig själva? I allmänhet är svaret alltför uppenbart: de vet inte hur, de har aldrig gjort det förr och vet inte var de ska börja.
 
....

Borde jag försöka odla ALL mat jag och min familj behöver? Om jag försökte skulle jag antagligen inte kunna göra någonting annat. Hur blir det då med allt annat vi behöver? Skulle jag försöka fuska i alla hantverk? I de flesta av dem skulle jag vara ganska okunnig och ineffektiv. Men att odla och tillverka några av de saker jag behöver: vilken glädje, vad upplivande, vad befriande att känna sig oberoende! Vad som är ännu viktigare: vilken utveckling av personligheten! Att ta del av de skapande processerna. Människans inneboende skapande förmåga är inte någon dålig eller oväsentlig sak, om den försummas eller hålls tillbaka blir den till ett inre gift. Det kan förstöra dig och dina mänskliga relationer. I stor skala kan det - nej det kommer oundvikligen att - förstöra samhället.

Å andra sidan kan ingenting hindra ett samhälle att blomstra där man ger fritt utlopp åt människornas skaparkraft - ALLA människors. Detta kan inte beordras eller organiseras uppifrån. Vi kan bara se till oss själva när det gäller sådana frågor. Inte heller bör någon av oss gå omkring och 'vänta på Godot' för Godot kommer aldrig. Det är intressant att tänka på alla de 'Godots' den moderna mänskligheten väntar på: det ena eller andra tekniska genombrottet, jättelika nya fyndigheter av olja och gas, automatisering så att ingen - eller nästan ingen - behöver lyfta ett finger längre, en politik som löser alla problem en gång för alla: multinationella företag som gör jätteinvesteringar i det senaste och bästa innom teknologin, eller helt enkelt nästa 'ekonomiska uppsving'.

....

Själva kärnan i självförlitandet är att man börjar nu och inte väntar på att något ska hända.

....

Ju fler som sätter igång, desto fortare kommer förbättringarna dvs. teknologier som hjälper människor till ökad självtillit, arbetsglädje, skaparkraft och därför: DET GODA LIVET ...."

[ur E.F. Schumachers förord till John Seymours bok "Självhushållning"]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar